Fransa Schengen'i Tanıtacak Fransa 2025'te Schengen Vize Reformunu Başlatacak

Fransa, 2025 yılında Schengen vizesinde bazı kuralların sıkılaştırılmasını, bazılarının ise kolaylaştırılması gibi önemli bir reform planladığını duyurdu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 6 Ocak 2025'te düzenlediği basın toplantısında, Fransa'nın yetenek çekmeye devam ederken göç sorunlarını ele almak için vize politikasını yeniden düzenlemesi gerektiğini öne sürdü. 

Cumhurbaşkanı Macron, mevcut politikanın eksiklikleri nedeniyle ülkenin itibarına zarar verdiğini kabul etti. Sıkı politikanın meşru başvuranlar için dezavantajlı olduğunu ve sistemin kötüye kullanılmasını engelleyemediğini belirtti. Sığınma sisteminin kötüye kullanımından bahseden Cumhurbaşkanı Macron, dolandırıcılık, kötüye kullanım ve dolandırıcılıkların "bu sistemi kemirdiğini" belirtti.

Ülkenin itibarını yeniden inşa etmek için Cumhurbaşkanı Macron, vize politikasında reformların gerekli olduğunu açıkladı. Reform, kuralları basitleştirmeye ve süreçleri daha etkili hale getirmeye yardımcı olacak ve Fransa'nın daha akıllı ve seçici bir yol benimsemeyi hedeflediğini gösteriyor.

Hermelin raporunun yakında uygulamaya konulacağını duyuran yetkili, yetkililerin düzensiz göçü önlemek için etiket kontrolleri getirme ile ekonomik, akademik ve kültürel alışverişi teşvik etmek için belirli yabancı kategorilerine yönelik kolaylaştırılmış tedbirler uygulama arasında bir denge kuracaklarını kaydetti. 

Vize politikası reformu nedeniyle beklenen değişiklikler

Reformlar yürürlüğe girdiğinde, güvenlik kontrollerinin artırılması bekleniyor. Bu yılki yeni politikanın bir parçası olarak, Fransız yetkililer vize başvuru sahiplerinin verilerini paylaşmak için diğer üye ülkelerle iş birliğini artırabilir ve başvuru sahiplerini daha kapsamlı bir şekilde değerlendirmek için Schengen Bilgi Sistemi kullanımını artırabilir. 

Fransa ayrıca politikalarına uymayan ülkeler için daha sıkı kurallar uygulayacak. Başkan Macron'a göre, "Sadece son derece kesin, titiz bir taahhütte bulunmamız gerekiyor, bu da ülkelerin bu politikalar konusunda daha fazla işbirliği yapmaları için çok daha talepkar olmak anlamına geliyor." Bu, Fransız topraklarında düzensiz olarak kalan vatandaşlarını geri almayan ülkelerin vatandaşlarının daha katı vize kurallarıyla karşı karşıya kalabileceği anlamına gelebilir.

Bu arada, düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesine yardımcı olan ülkelerin vatandaşları vize kurallarının kolaylaştırılmasından faydalanabilir. 

Fransız yetkililer ayrıca vize başvuru sürecinin dijitalleştirilmesini hızlandırmayı planlıyor. Bu, prosedürleri basitleştirecek ve işlem sürelerini kısaltacak, özellikle öğrenciler, profesyoneller ve araştırmacılar bundan faydalanacak. 

Son olarak, Fransa ülkeye daha fazla yabancı işçi çekmek için yabancı yetenek vizelerini de genişletebilir. Cumhurbaşkanı Macron konuşmasında, Fransa'nın yetenek çekme becerisinin önemini vurgulayarak, "Çekici bir ülke olmaya devam etmeliyiz; yetenek çekmeye devam etmek istiyoruz." dedi. Yetenek vizelerinin uygulanmasıyla Fransa, ciddi işgücü sıkıntısı yaşayan sektörlerde iş bulmak için yabancı işçileri ülkeye getirmeyi umuyor.  

Bu değişiklikler, Fransa'nın sınırlarını güçlendirmeyi ve vatandaşlarını korumayı hedeflerken öğrenciler, araştırmacılar ve vasıflı işçiler için çekici bir yer olmayı amaçlıyor. Reform henüz resmi olarak duyurulmadığı için başka değişiklikler de getirilebilir.

 


WhatsApp
Hemen Ara